Romantika

Danas se mnogi pitaju gdje je nestala ona prava romantična ljubav kakva je postojala u humanija vremena. Većina će se složiti kako je takva romantika danas na izdisaju, odnosno, rijetko se viđa i rezervirana je tek za slučajnost, ili zatvorena četiri zida sobe. No, sigurni smo da se i u današnje moderno doba romantika negdje skriva i samo čeka da ju pronađete. Nakon stresne godine, dogovorite se sa svojom voljenom osobom da provedete nekoliko romantičnih dana na moru gdje će te iznova moći obnoviti svoju ljubav i svoje strasti, i gdje će te bez prepreka svojoj voljenoj/voljenom moći pokazati koliko vam znači. Idealno mjesto za Vas upravo je malo mjesto Turanj, koji odiše romantikom i jednostavnošću, te ujedno i Vas čini upravo takvima. Mnoštvo otočića koji ga okružuju čine ga tako posebnim, dok se u blizini nalazi skupina od pet otočića koji uz zalazak sunca predstavljaju pravi prizor koji će Vaša voljena/ voljeni pamtiti do kraja života. Posjetite Turanj, jednu od najljepših destinacija na potezu između Zadra i Biograda i dokažite da romantika za Vas zaista postoji.

Povijest

Povijest Turnja je vrlo duga i bogata, a samo je područje bilo naseljeno od brončanog doba, dok prvi arheološki dokazi potječu još iz mlađeg kamenog doba. U brončano doba, kada su bile naseljene " gradine " na brdima oko Turnja, otočić je bio spojen s kopnom. Sadašnji Turanj, u povijesnim se ispravama prvi puta spominje u XIII.stoljeću, a 1444.godine u Turnju je sagrađena utvrda hrvatskih plemića Meštrovića, po kojoj je ovo mjesto i dobilo ime (Toretta – toranj, kula). Utvrda je, naime, bila izgrađena tik uz more a zidine su podupirale tri kule, no iz tog je vremena ostala sačuvana samo jedna kula (Kaštel), glavna vrata i dio bedema.
Kultura

Zbog trgovačkih kontakata sa stranim zemljama, Turanj je poprimio neke strane običaje ali i kulturni utjecaj, koji se širio preko trgovaca i pomoraca putem priča, knjiga, slika i umjetnina. Na samu kulturu utjecali su rani hrvatski književnici koji su većinom bili iz Dalmacije. No, utjecaj kulture ne može se zanemariti kroz arhitekturu starijih gradova u Dalmaciji koji su bogati kulturno-povijesnim spomenicima.
Kulturna ponuda

Kulturna ponuda u Turnju iz godine u godinu sve je bogatija i atraktivnija, pretvarajući se iz one starinske, tipično primorskog mjesta koncentrirane u jednom razdoblju oko sredine srpnja, u osmišljen i bogat program koji traje tijekom cijelog ljeta. Najpoznatija sezonska događanja su svakako Turanjska fešta i Turanjske klapske večeri koje se više puta tijekom ljeta održavaju na trgu ispred crkve.

Uz ostala događanja u Turnju kulturna ponuda je bogata i u obližnjim gradovima (Biograd 5km, i Zadar 20km), pa je lako godišnji odmor ispuniti prema svačijem ukusu.

Obiteljski odmor

Ako ste jedva dočekali dan svog godišnjeg, kada se nakon naporne i radne godine napokon želite posvetiti sebi i svojoj obitelji, sigurno će te poželjeti nekoliko dana mira da ispraznite glavu i napunite baterije. Idealna destinacija koja će Vas zasigurno ostaviti bez daha je malo mjesto Turanj, mjesto u kojoj ne postoji napetost, već nevjerojatna sreća i mir. Gostoljubivi domaćini, nadaleko poznati i po svom opuštenom "festina lente" pristupu, će vas sigurno oduševiti svojim toplim pristupom. Ovdje ćete shvatiti da Vam se zapravo nigdje ne žuri i da je dan dovoljno dug za sve što želite napraviti. Otkriti ćete da je ovo čarobno mjesto lijek za vašu dušu, a tišina koja vas okružuje muzika za vaše uši.

 

 

 

Aktivni odmor

U slučaju da se u Vašu viziju odmora ne uklapa tradicionalno izležavanje u hladu borova i kupanje, onda će Vas sigurno zanimati naši dodatni sadržaji. Prava bi šteta bila kad ne biste posjetili obližnje otočiće, do kojih, za nekoliko minuta možete stići sportskim gliserom ili ribarskim čamcem.

Uz azurno, kristalno čisto more, užitak pruža ronjenje na dah gdje dubina kanala nigdje ne prelazi 15 m, što je idealno za entuzijaste, ali i za amatere koji se po prvi puta žele okušati u tome.